29.6.08

За гей-парада

Мила мамо,

Днес бях на гей-парад/прайд. Нямаше пострадали. Медиите изсмукаха каквато имаше сензация от събралите се на моста при НДК "анти"-групи (Расате биде арестуван). Маршрутът на шествието няколко пъти бе променян преди самото му начало, предполагам от мерки за сигурност. Добре, че не ни натикаха в Южния парк, там и Господ нямаше да ни опази. Чух, че хора били извозвани с автобуси от цялата страна към София, за да ни бият, бомбардират, плюят, овикват, освиркват, разстрелват и прочее. Не видях разярени тълпи, само малки мрачни хорица, събрани да освободят натрупаната битова агресия на открито. Колко разтоварващо за народа, че има гейове!

В тази връзка, очарована съм от действията на полицията - не допуснаха протестиращите срещу шествието ни да го последват по "Евлоги Георгиев", завардиха всяка възможна странична уличка и подлез, насочваха ни постоянно, тревожеха се на местата, където нямаше добра видимост към околните улици и площади и, като цяло, се държаха изключително професинално. Българската полиция често е мразена от хората, но на мен лично не за първи път ми се случва да се чувствам наистина спокойна и защитена. Благодаря.

Шествието беше кратичко, смяхме се на шеги и реплики помежду си, за давайсетина минути стигнахме до Център за култура и дебат "Червената къща". Преди това имаше няколко бомбички и една димка посред шествието, нищо сериозно. Аксиния подтичваше край нас, сякаш сме малки патенца, събираше и ориентираше хората (доста бяхме) и даде цялата си енергия, за да протече шествието без инциденти и засечки. Медиите също му удариха голямо търчане напред-назад, всички говориха свободно за всякакви телевизии и издания и журналистите се държаха леко стъписано, но все пак учтиво, поне по мои наблюдения.
Дойдоха мои приятели, някои от тях хетеросексуални, някои от много далеч, дойде и Яна, която "е навсякъде" и често я засичам по фестивали, еко и вело шествия и случайни сбирки на музиканти по парковете. Мила мамо, хорта не са глупави... просто ги мързи. Днес се убедих, че много от тях наистина разбират, дори да не са пряко засегнати (макар че кой не е).

После отидохме да пием по бира в заведение "Лодки" и да обсъдим предстоящите си пътувания заедно в страната и чужбина. С Живка, Крум, Калоянчо (който учи арабистика) и Петя (скоро заминава да учи в Холандия) си прекарахме чудесно, смяхме се, родихме куп приказни идеи - море в края на този месец, пещери - когато успеем, Индия на Нова година и какво ли не още. Обичам хора с посока... обичам да запознавам личности от различни краища на България и те толкова добре да си паснат, че накрая на вечерта просто да не могат да се разделят без купища прегръдки и обещания. Обичам истински хора. Благодаря на всички такива около мен.

Ами, това е, мамо. Щастлива съм, скоро ще се прибера. Не си мисли, че сексуалната ориентация е център и цел на живота ми. Просто исках да знаеш какво се случва, защото не успях да ти се обадя днес.
Пази се и не вярвай на телевизията. Не се тревожи за мен!

P.S. Скоро Жи ще публикува снимки от шествието и ще ти изпратя връзка към нейния сайт. Ето репортажът на Нова TV - в него поне говорителката не пелтечи като тези на btv, но някои кадри са си чисто "сензационни":
http://www.youtube.com/watch?v=Ksp7Bz6Z-NI

_____________________________________________________________________________

Из по-забавните коментари на "народа" по темата за гей-шествието, писани от посетители на сайта на БГО "Джемини". (Винаги ми е било интересно как хората си представят гейовете... "педерунгелите"... "подчовешката сган"... Още по-интересно ми бе да видя изненаданите и неуверени лица на скинарчетата, с които се раминавах по-късно по улиците. Те не само, че нищо не направиха, ами и май се чудеха дали изобщо си е струвало да лаят, след като се оказахме нормални, хубави и интелигентни младежи и девойки. Извадки:

***
Анонимен 28-06-2008 #2055
ЕЙ педали в мазата си имам заровени поне към 6 педала скоро ще убия още от вас и ще ви запаля и заровя
*
Анонимен 28-06-2008 #2049
Какаво ще стане ако всички са гейове?

Анонимен 28-06-2008 #2050
олиото ще свърши, кво...
*
Анонимен 28-06-2008 #2024
Айде чада аз отивам да ръгам, зимам си ножа и 2 бокса, дано се засечем
*
Анонимен 28-06-2008 #2023
след като видях колко са прости противниците на гей-движението, вече не се притеснявам да си призная: аз съм православен свещеник и съм гей. мисля, че църквата трябва да се реформира и да ни приеме, всички сме чада божии.

(този е наистина радващ!)
*
Полицайка 28-06-2008 #2006
Довечера ще охранявам парада и само някой тъп скинар да посегне- лично ще се запознае с мен от мнооого близо!
*
Анонимен 28-06-2008 #1985
... а на една жена е 10 пъти по-трудно да бъде хомосексуална, отколкото един мъж!

(драги ми Смехурко...)
*
полицай 28-06-2008 #1967
на всички нещастници, скинари, християни и прочие глупаци, мога да ви уверя лайнарчета, че в поне половинат от полицията дето ще охранява шествието са хомосексуални! аз съм полицай и приятелят ми е полицай, но ние хомосексуалните сме нормални хора и не изпитваме сексуална възбуда от побоя. вие сте извратени, всички останали. обаче ако някой посегне, ще се запознае лично с мен!

(тук само не разбрах за християните...)
*
Анонимен 28-06-2008 #1951
ей скинари лайнари!путката ви лелина ша еба!аз съм ПОЛИЦАЙ и някой да има късмета да посегне!

(започвам да си обяснявам професионализма на полицията)
*
Анонимен 28-06-2008 #1944
има лезбийки тук? ако има насилие какво ще правим, дали гейовете ще ни защитят, като мъже?
*
Анонимен 28-06-2008 #1911
хехе, всеки от НАС, знае, че най-мъдрата книга е тоалетната хартия, която я прочитаме след всеки полов акт
*
Анонимен 28-06-2008 #1883
Анонимен 28-06-2008 #1879
"Ще ви избием, Хитлер е с нас! "

Муахахахааха, ти с какво се друсаш, че виждаш Хитлер Я кажи, че аз искам да видя Жана Дарк
***

Хайде стига толкова. Част от хората са на парти в момента, друга част - по арестите, останалите се прибраха по домовете си като добри граждани. А аз мисля да поработя.

7 comments:

sa6o said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Единственото хубаво нещо, от цялата селяния и гейщина е, че прекалено малко се осмелиха да заяват публично "Аз съм педераст".
Щом ги е срам, значи разбират, че са болни и не заслужават да съществуват /камо ли абсурдините изказвания, че и те били "майки"!/.
ОК..пропаднали са. Ама защо трябва и нечии деца да страдат от това?

По-лошо са тези които им позволяват да си врат задниците в носовете на останалите!

Anonymous said...

Здравей,Венета. Много съжалявам,че не успях да дойда на прайда,но така както си го описала,ми се стори вълнуващо :)))
Видях те в едно интервю по тв-то в неделя. Ставаш известна ;)))
И картинката на поста е много хубава :)

Поздрави!
Надя(от Бургас)

Anonymous said...

Твоят разказ за парада звучи доста по-безопасно от разказа на Яна (която е наистина почти навсякъде), а единствените последствия явно са били за негъра Мишо, когото са понабили скиновете, понеже е бил близо.
Всъщност с каква цел се е провел въпросния парад?

бела said...

хлъц! пещери, прахоляци и пътища! бога ми, наистина е юли.
присъединявам се към ротата на съжаляващите, че посоките ни ще се разминават до края на август, но айде септември да заедничим?
прегръдки! баба яга

junkpaper said...

да, Бела, ще пътуваме заедно през септември, само да доживеем :) чакам те!

надя - не гледам телевизия и ми е все тая ;)

еклога - как защо се е провел парада?! естествено за да се чукаме по улиците, да отвлечем на хората децата и да ги развратим, да си намерим по 5 нови тъпкача и да провалим живота на семействата си. че за какво друго!?

анонимния - we all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine... не мога да си обясня защо хората пишат такива коментари. ако не ми се врат в живота, и аз няма да се вра в техния.

Anonymous said...

това, което търсех, благодаря