20.1.10

днес искам да се похваля, че след дълги часове ръчкане, ръгане, вадене, проклетисване, молби, терзания и трепети, научих много нови неща за... windows, wireless и вирусите :)
също така открих, че надеждата не е само за глупаци. с нея и малко усилия наистина се постигат чудеса. денят ми започна отвратително безпарично, премръзнало, закъсняващо, претоварено, недоспало и притеснено. в края на деня се оказа, че разполагам 3 пъти повече средства, отколкото предполагах - мистика!, изчистих си Тошенце от вирусите, оправих лайн... да де, грешките по хард диска, пуснаха ми телефона и най-накрая подкарах нормално интернета у дома. успях даже да си откъртя дрехите от простора и да ги наредя в стаята да се сушат. сега светът ми е ароматен и свеж :)

а иначе какво се случи в последните дни, кратък ъпдейт + размишления:тъкмо като се прибирах преди малко си мислех колко добре е композиран конкретно този град. има фонов шум с едва доловими промени в честотата и силата, на големи тихи вълни. има и кратки звуци, по силни и на по преден план, които са си отделни сола в произведението, със своя увертюра и каденца, много различни едно от друго, например куче, звук от падащ предмет, преминаващи хора. живея в по-тихата част на лозенец и е някак горско, сутрин има и птици, някво малко островче в голямата зла каша. става въпрос за огромно разнообразие от звуци и то без прекъсване помежду им, като в сет. в малките градове има големи скучни паузи. а софия е музикална. затова я обожавам, тя е съвършерна композиция, отговаряща на личния ми вкус. изумява и не спира. леко минорен индъстриъл през нощта.

трудно ми е да споделя цялата налудничавост на нещото, в което се превърна този ми уикенд. общо взето няколко души връхлетяха с гръм и трясък в живота ми, или по-скоро аз налетях на тях, очаквайки едно поувяхнало виждане на стари приятели и скучни непознати, с което да отбия част от емоционалния си дълг към една много специална девойка, няма да я нарека жена още. тя, приятелите й и цялото това безумие, наричащо се Търново, плюс две котки, ме накараха да се замисля за куп неща да открия, че животът далеч не е само такъв, какъвто аз го виждам и очаквам да бъде. познанията ми за човешката психика също преживяха леко сътресение. получих и много любов, доверие и смях. както и малко повече внимание, отколкото бих желала, но за това е виновна тя. където и да отида, всички около нея ме познават, без да са ме виждали никога преди. стряскащо е. все едно внезапно попадаш в гора от стари приятели, които за пръв път виждаш. кара те да се чувстваш като страдащ от тежка амнезия.
другото странно е, че там всички пият много и не им пука от нищо, живеят върху, над, под, до себе си, понятието лично пространство е просто поредния неразбираем психологически термин. в известен смисъл това създава уют и усещането ми за самотата като рак на кръвта, от който никога няма да се излекувам, временно се изпари. беше страхотно. но от друга страна в един момент ти се изка да извикаш "ай майната му, я се разкарайте от главата ми всички, кво е тва баси. ами така де, деба!" :)
днес онези примати от райфайзен не ми дадоха да си изтегля парите от сметката. втори ден карам на сандвичи с евтино топено сирене и вече се изнервям. искам шоколад! още повече ми липсват търновските пържени филийки с подправки на Анита (butch, работи на строеж, забавна, но натрапчива, симпатяга) със сирене и сладко от смокини.
а другото яко в търново е, че можеш да ходиш по оклепани със сладко от смокини дънки и размъкнат пуловер и на никой не му пука. можеш да миришеш на котки и да се въргаляш по пода и пак на никой не му пука. можеш да висиш от таванските греди на "Дада" над главите на хората и дори да не забележат, колкото да ти направят място да скочиш долу. можеш да спиш с почти всеки. е, ако не ти пука, че той вероятно вече е спал с всички останали. невероятна близост и пълна мизерия същевременно. там хората се грижат да ти е топло, да си нахранен с нещо, дори и да не е особено прясно или много, ще го споделят, както и да имаш достатъчно количество алкохол подръка. някак си това са житейските ценности. дори да те мразят, защото си бивша на бившата им или те възприемат като "снобарката на Поля от софия", пак ще се грижат за теб, в името на вътрешния си мир. ще ти споделят и най-интимните си и мрачни истории за любов, насилие, престъпления и въжделения. много е латино.
ама ме густа кантаре сол'.
ако прекарам повече време в такава обстановка, ще се смахна окончателно. предпочитам лекото, безопасно отчуждение на софия. тук хората са някак по-самодостатъчни. и уважават това качество у другите. затова когато тук някой стане част от живота ти, той наистина е някой много, много специален човек. а там всички са част от живота ти, искаш-не искаш, т'ва е положението. когато четях Франсоаз Мале Жори "Книжната Къща", се изумих на описанието й за нейния дом, в който всякакви хора се отбивали или пребивавали без тя да може да контролира това, веднъж и някакъв, който никой от семейството й не познавал. у Поля беше така. на стълбите едно русо нахилено девойче ми каза "влизай направо, то е отворено, ти сигурно си венета" и изчезна нанякъде, по късно се оказа, че се мотае там от около 2 седмици, много странен персонаж. никой не ме попита "как влезе". за целия си престой не чух нито веднъж звънеца на вратата, а се запознах с доста хора. и нова музика. Имаше една зеленокоса девойка Радена, на която приналежи и изразът "гръмнало, та ни събрало", особено яко ме изненада в това отношение.
а котките човек! Нирвана и Реси, много красиви улични същества, едната май беше ангорка. прибрах се изподрана, намачкана и намъркана до уши :)
стопът натам също беше едно нелошо раздрусващо преживяване, въпреки безумния студ. откривам сезона официално! :)

малък нощен саундтрак:след дълъг период на електроника май най после се завръщам към обичайното си звучене.

5 comments:

Do said...

звучиш, като едно малко съкровище :)

Рос said...

Направо се бухнах в твоя уикенд - пълнокръвен и шантав. Липсват ми такива изживявания напоследък. Въпреки че затварянето в себе си проветрява, човек понякога има нужда повече да се вмирише на котки, сладко от смокини и алкохол...

Ясмина said...

голяма щурота туй Търново :)))) много хубав разказ си спретнала! :)

Asen said...

"...успях даже да си откъртя дрехите от простора и да ги наредя в стаята да се сушат. сега светът ми е ароматен и свеж :)"

Трябваше да кажеш, че след като си ги откъртила си ги подпряла на стената да съхнат.... :-D

junkpaper said...

о колко сте мили :)
Асене да, да, прав си :)